Hopp til innholdet

Hvordan lages alkoholfritt øl

  • av

Alkoholfritt øl kan lages på mange måter. Noen bryggerier brygger først et sterkere øl, og vanner det ut. Andre brygger ølet på en tynn maltbase, altså lite korn, som gir lite sukker som skal omdannes til alkohol.

Vi prøvde flere metoder da vi skulle brygge vårt første alkoholfrie øl. Det beste resultatet fikk vi helt klart da vi brygget ølet på en solid maltbase, altså nok gode råvarer, lot ølet gjære til 0,5%, for så å stoppe gjæringsprosessen.

Vi bruker råvarer og en gjærstamme som utvikler en smaksprofil vi vil ha. Gjæringen kontrolleres nøye med temperatur under aktiv fase, så vi lander på 0,5 % alkohol. For å få frem den karakteristiske IPA-smaken tilsetter vi ekte amerikansk humle, både i kokingen og som tørrhumling i etterkant. Dette gir et øl med tydelig humleprofil, mye fruktighet og en balansert bitterhet.

Det gikk et par tusen liter i sluket før vi var fornøyd med smaken på FRIPA, men resultatet ble til slutt fantastisk. Vi har kjørt flere blindtester på FRIPA der selv barsjefer ikke klarer å kjenne at dette er et alkoholfritt øl. Har du ikke prøvd den enda? Du finner den over hele landet som for eksempel hos MENY og Kolonial.no